Today I received a rather strange error message when I wanted to install a reporting server in an already existing OM 2012 environment.

Symptoms:

The install took ages and was running on “Creating SRS source” forever however it was still running.

After 2 hours it gave an error and rolled back to the original situation.

After going over the prerequisites again it failed again. Rebooted the machine, checked everything again but no dice.

SNAG-0084

The error message was: Exception Error Code: 0x80131500. The communication object, System.ServiceModel.Channels.ServiceChannel, cannot be used for communication because it is in the Faulted state.

Solution

Turned out that there were proxy settings filled in in Internet Explorer. Apparently the install process is using these proxy settings to connect to the IIS in the background. However my user did not have rights on the proxy. Therefore the connection was denied and the install could not continue. Removing the Proxy settings resolved the issue and Reporting was installed successfully.

4 Comments

  • Hisham El Sherbini

    Hi Dieter,

    Thank you for that.

    I got the same error at the same point (Create SRS Data Source). The reason seemed different, though. In the log file, it said: “Application Monitoring reports publishing failed”. Checked the proxy and removed any settings but with no joy. Any idea? I will open a MS PS call!

    Regards,

    Hisham

    • Dieter Wijckmans

      Sounds like a problem to me. Are you sure your SSRS is correctly configured and active? Please keep me updated if you found a solution so I can update the blog post and thanks for replying!

  • Ramesh

    I’m also getting the similar type of error and SCOM 2012 reporting fails. I don’t have proxy settings enabled! Anyone can help?

    [02:06:44]: Error: :Application Monitoring reports publishing failed.: Threw Exception.Type: System.Net.WebException, Exception Error Code: 0x80131509, Exception.Message: The request failed with HTTP status 401: Unauthorized.
    [02:06:44]: Error: :StackTrace: at System.Web.Services.Protocols.SoapHttpClientProtocol.ReadResponse(SoapClientMessage message, WebResponse response, Stream responseStream, Boolean asyncCall)
    [02:06:44]: Error: :Error:Publishing App Diagnostics Reports failed.
    [02:06:44]: Error: :FATAL ACTION: ConfigureReportingForInstall
    [02:06:44]: Error: :ProcessInstalls: Running the PostProcessDelegate returned false.
    [02:06:44]: Always: :SetErrorType: Setting NonVitalFailure. currentInstallItem: Reporting Server
    [02:06:44]: Error: :ProcessInstalls: Running the PostProcessDelegate for OMREPORTING failed…. but this item is not fatal so we will process the other items.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.